9 Moduri prin care dezvoltăm inteligența spirituală a copiiilor noștri

Studiile atât în laborator, cât și cele practice, precum și experiențele de viață arată că spiritualitatea este o facultate înnăscută și că ea poate fi cultivată și dezvoltată în copii sau poate fi înăbușită atunci când este neglijată. Mai mult, ea nu poate fi înlocuită cu altceva.

Cu cât alegem să încurajăm această capacitate spirituală la copiii noștri, cu atât aceasta va deveni mai puternică și mai benefică pentru ei, ajutându-i să devină adulți mai echilibrați, responsabili și care să participe activ la bunăstarea societății.

Cred că știi că minunile sunt parte esențială a vieții spirituale a copiilor. Și ai trăit momente când copiii ți-au adreseazat întrebări mari despre sensul vieții, când ai observat că au o înțelepciune dincolo de anii lor, sau că văd invizibilul sau cunosc lucrurile în moduri care pot părea imposibile și că au o empatie atât de mare încât simt prin ce trec oamenii și celelalte ființe din jurul lor.

Recunoașterea și susținerea cunoașterii interioare a copiilor sunt unul dintre cele mai mari daruri pe care le putem oferi și care onorează copiii în unicitatea ființei lor.

Consideră aceste moduri prin care poți să încurajezi și să întărești capacitatea spirituală a copiilor:

  1. Crează în fiecare zi o lume spirituală – utilizează ritualuri, simboluri, obiecte, care să devină familiare copiilor și care să îi ajute să înțeleagă adevărurile mai ușor și să consolideze conexiunea spirituală. De exemplu, ritualurile de familie tradiționale, de Crăciun și Paște, care reunesc mai multe generații în jurul unor rugăciuni speciale sau a unor mese consacrate, în care copiii își dezvoltă potențialul spiritual bogat, în care pot să facă lucruri pline de compasiune și generozitate pentru alții, să înțeleagă mai bine nevoile altor oameni mai puțin norocoși și să împărtășească bucuria acestor momente cu ceilalți.
  2. Susține comunicarea, încurajeazaă întrebările, observațiile, îndoielile. Atunci când copiii inițiază întrebări, ceea ce își doresc este, de fapt, să înceapă o comunicare. Fii deschis să vorbiți, indiferent de subiect. Copiii au nevoie să știe că întrebările lor sunt firești și că sunt importante pentru tine. Prin conștientizare, discuție și practică, copiii vor putea să își aplice în mod constructiv abilitățile spirituale într-o varietate de contexte, inclusiv la școală și în viața socială.
  3. Încurajează dezvoltarea spirituală a copiilor într-un mod relaxant și amuzant. Folosește timpul împreună făcând activități care să sporească experiențele spirituale. Cântați împreună, dansați, jucați-vă împreună, ieșiți la o plimbare cu animalul de companie, plantați un copăcel împreună.
  4. Folosește puterea poveștilor pentru a învăța, inspira și motiva copiii. Poveștile pot să surpindă puterea emoțiilor pozitive, să dezvolte imaginația, să ofere curaj sau să îmbogățească creativitatea.
  5. Stimulează copiii să exprime ceea ce își doresc, să urmeze ceea ce visează și să-și descopere darurile, talentele și unicitatea și încurajează-i să le ofere celorlalți în felul lor autentic. Astfel, îi sprijini să-și întărească încrederea în sine, răbdarea, le cultivi bucuria de a dărui și sentimentul că pot să contribuie la binele celorlalți.
  6. Găsește o comunitate spirituală pentru copii, unde să se simtă confortabil și în siguranță. Atunci când copiii participă la evenimente sociale și comunitare, învăță că spiritualitatea are un rol central in viața comunității. De exemplu, poți să-i înscrii în organizații care oferă posibilitatea de voluntariat și în acest fel, ei își vor dezvolta abilitatea de a participa la binele comunității, spiritul de empatie și generozitate.
  7. Pune accent pe valorile spirituale și mai puțin pe cele materiale. Ajută copiii să dezvolte valori puternice, cele care sunt esențiale pentru o viață cu scop și semnificație. Încurajează copiii să înțeleagă că fericirea provine din interiorul lor și că nu este dată de bunurile materiale sau de a avea mai mult.
  8. Insuflă-le aprecierea pentru natură. Petrecerea timpului în natură îi pune pe copii în contact cu altfel de experiențe decât cele obișnuite de zi-cu-zi, îi face să își crească curajul, le activează imaginația, le încurajează spiritul de explorare și dezvoltarea sentimentului de unitate cu toate viețuitoarele. De asemenea, poți să îi înveți respectul și iubirea față de natură și importanța și darurile ei către omenire.
  9. Oferă-le timp pentru meditație și rugăciune. Inspiră-le beneficiile liniștii și calmului pe care le aduce meditația. De asemenea, explică-le că, prin meditație, dobândesc mai multă auto-acceptare și își cresc sentimentul de încredere și putere interioară. Fă din rugăciune o practică zilnică și ajută-i să înțeleagă că pot comunica oricând cu Dumnezeu și nu doar în anumite momente, cum ar fi duminica, dimineața sau seara. Îndrumă-i să fie recunoscători pentru tot ceea ce sunt, au și pot să facă. Învață-i că Dumnezeu este o prezență iubitoare, că este mereu cu ei, disponibil să-i sprijine și să-i ghideze pe drumul cel mai împlinitor pentru ei.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook și să-l distribui mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *