Puterea Cuvintelor de încurajare pe înțelesul copiilor

Am terminat clasa a IV-a cu ochii în lacrimi, lacrimi de tristețe și dezamăgire. Mă dezamăgisem pe mine, îi dezamăgisem și pe cei dragi mie. Vedeam asta în privirea bunicului meu care venise să mă vadă la festivitatea de premiere. Aștepta și el, la fel ca gtrf4e3 și mine, o nouă încununare a muncii mele de un an. Însă, coronița mult visată nu a mai venit. O pierdusem în favoarea cuiva care nici măcar nu și-a făcut timp să participe la solemnitatea triumfului.

Deodată, privirea îndurerată mi-a căzut pe cuvintele scrise de mână pe felicitarea de sfârșit de an școlar, de către doamna învățătoare: “Ai învins, continuă! N-ai învins, continuă!“

Oh, cuvintele astea! Ce bucurie, ce alin, ce reazăm și ce putere mi-au dat! Puterea să merg mai departe, să muncesc și mai mult, să fiu și mai plină de dorință în a-mi atinge țelul, să nu renunț niciodată și mereu să continui, indiferent de rezultate. Aceasta a fost una dintre cele mai importante lecții pe care le-am primit, iar de-a lungul anilor, am demonstrat că, atunci am învățat-o temeinic.

Te-ai simțit vreodată descurajat în urma unui eveniment pe care l-ai trăit? Ai avut momente în care credeai că nu mai ai putere să mergi mai departe? Descurajarea seamănă cu acele momente în care ești foarte oboist și simț că nu mai ai niciun pic de putere să te ridici să faci ceva. Când apare descurajarea parcă nimic nu te mai motivează să faci ceva, chiar dacă până ieri îți plăcea foarte mult.

În asemenea momente ai avut în preajma ta un părinte sau un prieten care te-a încurajat? Cum te-au făcut să te simți cuvintele lor de încurajare?

Oprește-te o clipă și gândește-te dacă ai avut momente când cineva a crezut în tine și ți-a spus că ești suficient de bun pentru a face lucrurile pe care ți-ai propus să le faci!

Poate ai simțit cum cuvintele de încurajare ale tatălui tău ți-au oferit puterea de a termina cursa și de a câștiga. Sau poate îți aduci aminte de ziua în care mama ta te-a încurajat să participi la olimpiada aceea unde ai luat locul întâi și apoi te-ai bucurat de reușită?

Vezi cum cuvintele de încurajare ți-au dau putere? Însă, cuvintele de încurajare au și alte beneficii.

Haide să ne gândim împreună la trei dintre ele și în ce momente poți să-i încurajezi tu pe ceilalți.

1. Uneori, părinții tăi se pot simți obosiți după o zi în care au avut mai multe de rezolvat sau au întâmpinat obstacole în treburile pe care le-au avut. Cuvintele tale de încurajare îi vor face să se simtă mai plini de energie și le vor da puterea să continue.

2.Sunt momente în care prietenii se pot simți descurajați sau nu mai știu ce soluții să găsească pentru problemele lor. Spunându-le cuvinte de încurajare, poți să le oferi speranța să meargă mai departe, cu pași mici până vor ajunge acolo unde își doresc.

3. Când oferi cuvinte de încurajare unui coleg de școală, acesta simte sprijinul și încrederea pe care o ai în el. Când simte că ai încredere că poate să facă ceva, atunci îi este mai ușor să aibă încredere în el.

Așadar, încurajarea este un mod de a oferi sprijin, speranță, încredere, motivație și energie. De asemenea, încurajarea duce la împlinire și reușită. Cuvintele tale de încurajare, chiar dacă sunt simple, așa cum sunt acestea: ”Nu-ți pierde speranța! Eu cred în tine”, pot face o mare diferență. Puterea cuvintelor de încurajare poate face minuni.

Uite și alte exemple de situații în care poți să folosești cuvintele de încurajare:

1. Când un membru al familiei tale este bolnav, poți să îl ajuți să își revină mai repede, spunându-i: ”Sunt alături de tine! Sunt sigur că te vei face bine în curând!” Sau: ”Tu ești puternic și vei trece cu bine și peste asta!”

2. Atunci când un prieten este trist, cuvintele tale de încurajare îl poți ajuta să se simtă înțeles și că nu este singur și îl pot face să zâmbească din nou. Uite ce îți recomand să îi spui: ”Ești mult mai puternic și mai curajos decât crezi acum că ești. Vei reuși!” Sau: ”Poate că nu pot să îți iau durerea, dar te voi însoți pentru a ți-o face mai ușoară!”

3. Când un coleg de clasă întâmpină dificultăți la o materie mai grea, poți să îi spui cuvinte are să îl motiveze că poate să le depășească, poși să te oferi să faceți temele împreună și să îl ajuți după orele de clasă să înțeleagă mai bine ceea ce vi s-a predat. Uite câteva exemple: ”Știu că nu e ușor cu matematica, hai pe la mine să facem temele împreună!” Sau: ”Și mie îmi e dificil cu geometria, ce zici dacă am încerca să înțelegem împreună ce ne-a predat profesoara astăzi?”

Pentru că ai văzut în câte situații și în câte moduri poți să-i încurajezi pe ceilalți, te invit să–ți imaginezi cum te-ai simți dacă ai fi recunoscut pentru cuvintele tale de încurajare.

Știind că ai puterea de a încuraja prin cuvinte, cum vrei să o folosești? Ce cuvinte de încurajare vei spune mâine părinților sau colegilor de școală?

Lasă-mi aici un comentariu în care îmi povestești cum ai folosit cuvintele de încurajare. În felul acesta mă încurajezi și pe mine și pe cei care le vor citi pe această pagină! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *