Cu o stimă de sine sănătoasă, copilul tău va înflori. În vremurile noastre, copiii sunt împinși încă de la grădiniță să dezvolte abilități academice. Cu toate acestea, toate abilitățile intelectuale din lume sunt de mică valoare fără încrederea de a le folosi. Acesta este motivul pentru care, ca părinte, ar trebui să acordăm prioritate construirii unei stime de sine sănătoase și a încrederii în primul rând. Pentru a face acest lucru, putem alege cuvinte care inspiră încredere.
Iată 25 de faze pe care le poți folosi pentru a crește încrederea și stima de sine în copiii tăi.
- „Ești capabil.”
Ca părinți, cuvintele noastre devin limbajul intern din mintea copiilor noștri. Știm că, copiii noștri sunt capabili de atât de multe. Evită să spui lucruri de genul „Vei face rău!” sau „Să nu cazi!”. Tonul și limbajul nostru ar trebui să fie pozitiv și să comunice încredere.
- „Ai fost curajos.”
Uneori trebuie să observăm lucrurile cu voce tare. Asta înseamnă să îi anunțăm când îi vedem curajoși. Când observăm că copiii noștri sunt curajoși, încep să observe și ei.
- „Te descurci.”
Știi că copiii au abilitățile și mijloacele necesare, iar votul tău de încredere le va oferi acel impuls suplimentar de care au nevoie pentru a reuși.
- „Cred în tine.”
Ca părinte, ai încredere în capacitatea copilului tău. Când comunici în mod deschis acea credință în ei, aceasta o va inspira în ei înșiși.
- „Poți face lucruri grele.”
Când mersul devine dur, obstacolele pot părea de netrecut. Deci, această frază directă le va spune exact ce trebuie să audă – recunoașterea faptului că este o muncă grea și că sunt capabili.
- „Indiferent ce se întâmplă, te iubesc.”
Copiii noștri trebuie să audă cuvinte care comunică iubire necondiționată. Asta înseamnă să le asigurăm dragostea noastră – indiferent de rezultat.
- „Să încercăm împreună.”
Uneori, cu toții avem nevoie de o mână de ajutor. Asigură-te că știu că vei fi acea mână atunci când vor avea nevoie de ea.
- „Cum ai făcut asta?”
Pune întrebări. Când îi vezi făcând ceva greu, spune-ți: „Cum ai reușit asta? Cum o poți face din nou?”
- „Sună minunat, îmi poți spune mai multe?”
Fă un pas mai departe decât să observi efortul lor – cere-le să elaboreze. Atunci vei auzi mândria din vocea lor când îți vor explica.
- „Cum pot ajuta?”
Când se blochează cu adevărat, nu îți fie teamă să îți oferi sprijinul. Anunță-i că oferta de ajutor este pe masă.
11. „Dă tot ce poți.”
Nu vom câștiga niciodată totul, nu vom face totul sau vom fi totul. Dar putem să dăm tot ce putem. Să le predăm copiilor noștri această lecție!
12. „Știu că e greu, dar te-am văzut făcând asta înainte.
”Poate părea copleșitor, dar să le dăm dovezi despre când au avut succes înainte. Acest lucru va insufla încrederea că o pot face din nou.
13. „Ești suficient.”
Nu contează care este rezultatul – trebuie să știe că sunt suficienți așa cum sunt.
14. „Mă faci mândru.”
Drept și la obiect – nu există limită de câte ori poți să îi spui asta copilului tău.
15. „Chiar și atunci când mă simt frustat, te iubesc în continuare.”
Sentimente precum frustrare, furie și lipsă de speranță sunt emoții umane obișnuite. Și în ciuda acestor sentimente mari, să stăm alături de copiii noștri cu dragoste necondiționată.
16. „Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă …”
Încercați să evocați curiozitatea și un nou mod de gândire întrebându-vă despre posibilități.
17. „Știi ce înseamnă rezistență?”
Copiilor le place să învețe cuvinte noi. Învățați-i despre grijă, rezistență și perseverență pentru a-i ajuta să atingă aceste obiective.
18. „Vrei să auzi o poveste?”
Spune-le povești copiilor tăi. Spune-le despre momentele în care ai depășit obstacolele, ți-ai atins obiectivele și ai atins stelele.
19. „Vrei să încerci ceva nebunesc?”
Provoacă-ți copiii cu lucruri pe care cred că nu le pot atinge (chiar dacă sună puțin nebunesc). S-ar putea să te surprindă pe tine și pe ei înșiși.
20. „Uneori lucrurile noi pot părea înfricoșătoare, dar pot fi interesante.”
Copiii mici tind să se agațe de oamenii și mediile familiare. Dar dacă subliniem cât de incitante și de vesele pot fi experiențele noi, putem încuraja încrederea să se aventureze în afara zonei de confort.
21. „Știu că ai încercat din răsputeri și sunt mândru de acest efort.”
Când îi vedem lucrând din greu și dând totul, putem recunoaște acest efort. La urma urmei, viața este despre călătorie, nu despre destinație.
22. „Se pare că ești curios în legătură cu acest lucru, să aruncăm o privire mai profundă.”
Încurajează curiozitatea și explorarea la copiii de toate vârstele. Drept urmare, vor fi mai predispuși să caute cu încredere noi informații și experiențe.
23. „Uneori facem greșeli și așa învățăm.”
S-ar putea ca copiii să simtă că toți ceilalți sunt perfecți. Dar adevărul este că și alți copii și adulți își duc propriile bătălii – chiar și oamenii care par să înțeleagă totul, chiar și ei greșesc.
24. „Cum te-ai provocat azi?”
Începe conversația despre creștere, schimbare și asumarea riscurilor. Cu fiecare provocare și realizare, simțul stimei de sine va crește.
25. „Repetă după mine: „Pot să fac asta!”
Afirmațiile pozitive sunt puternice – pot reconecta creierul. Când îi învățăm pe copiii noștri să folosească afirmații pozitive de la o vârstă fragedă, ei vor profita de beneficii pe măsură ce cresc.
Sursa: 25 Phrases To Inspire Confidence In Your Child, Denaye Barahona, www.mother.ly