3 Strategii de învățare a curajului la copii

„Curajul nu este absența fricii, ci triumful asupra ei. Omul curajos nu este cel care nu se simte frică, ci cel care învinge această frică.” – Nelson Mandela

Curajul este, așadar, experiența de a simți teama, dar a acționa în ciuda ei. Este o alegere pe care nimeni nu o poate face în afară de noi înșine.

Copiii trebuie să facă alegeri pentru ei înșiși, iar părinții nu pot forța curajul.

Evenimentele provocatoare oferă oportunități pentru curaj și creștere, iar modul în care le gestionăm poate fi o poartă puternică către încrederea în sine.

Cu toate acestea, ca părinți, învățarea curajului la copii nu este întotdeauna simplă.

Copiii au nevoie de curaj atunci când:

  • Încearcă lucruri noi chiar dacă le este frică, cum ar fi să învețe să meargă cu bicicleta sau să intre într-o nouă conjunctură socială.
  • Încearcă să dobândească o nouă abilitate chiar și atunci când sunt frustrați sau când alți copii râd de încercările lor.
  • Fac ceea ce este corect în situații dificile, cum ar fi să apere un alt copil care este nedreptățit.
  • Recunoaște greșelile, cum ar fi spargerea ferestrei unui vecin în timp ce se joacă cu mingea și apoi să își ceară scuze. 

A avea curaj îi ajută pe copii să persevereze împotriva provocărilor, iar în acest proces le crește încrederea în sine. Când copiii se simt bine cu ei înșiși și văd că au puterea personală de a face alegeri curajoase, sunt mai predispuși să ducă vieți satisfăcătoare și cu succes.

Dar, ce pot să faci ca și părinte pentru a învăța copiii ce este curajul?

Poți face multe pentru a-i învăța pe copii de ce contează curajul și cum pot să fie curajoși.

Iată trei strategii care pot ajuta la învățarea copiilor ce este curajul.

  1. Educarea valorilor familiei

Poți învăța copiii și modela lucrurile importante ale vieții – valorile. Aceste valori pot deveni motivele pentru a lăsa frica deoparte și a fi curajoși.

Vorbește cu copiii tăi despre valorile familiei tale.

Care sunt lucrurile care crezi că sunt importante pentru familie?

Ajută-ți copiii să vadă importanța acțiunii pe baza acestor valori în viață.

  1. Definirea curajului

Poți explica faptul că a fi curajos înseamnă a lua măsuri chiar dacă ți-e frică. Ajută copiii să înțeleagă că a te teme este un sentiment, în timp ce a fi curajos este o acțiune. Pentru a lua măsuri nu este nevoie să te simți bine sau în siguranță, ci doar curaj. Explică copiilor că a fi curajos este o alegere pe care toți copiii o pot face pentru ei înșiși.

  1. Explică relația dintre curaj și încrederea în sine

În cele din urmă, subliniază și arătă-le copiilor cât de bine se simt să fie curajoși. Încrederea în sine se câștigă și rezultă din lupta noastră și reușită. Rezultă chiar și din poticnire, atâta timp cât ne ridicăm și continuăm să mergem mai departe. Încrederea în sine nu înseamnă să faci lucruri ușoare. Este vorba de a face lucruri care sunt în afara zonei tale de confort. Doar după ce încerci cu adevărat ceva de care îți este frică, te poți simți mândru de tine însuți.

Curajul vine și din gesturile mari, a faptelor Super-eroice sau a acțiunilor extarordinare. Însă, copiii noștri își înfruntă temerile în fiecare zi. Sunt eroi, fiecare dintre ei. Important este să îi ajuți să își dea seama, astfel încât să îl poată folosi atunci când se simt mici, speriați, confuzi sau nevăzuti. Pentru că una dintre cele mai importante părți ale curajului este să știi că undeva în tine, „curajul” este acolo când ai nevoie de el, indiferent dacă îl simți sau nu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *