Super-Puterea Bunătate

 

„Voi fi bună cu ea când și ea va fi bună cu mine.”

„Nu este drăguță cu mine, de ce ar trebui să fiu eu drăguță cu ea?”

„Este rău cu mine, așa că voi fi și eu rău cu el.”

 

Așa este că ți s-a întâmplat și ție să gândești așa atunci când că nu ai fost tratat cu bunătate? Poate te-ai certat cu fratele tău mai mare și apoi el nu a mai vrut să îți citească povestea de seară. Sau colega de la școală nu a vrut să te ajute la tema de la matematică, deși tu ai sprijinit-o cu cea de la engleză. Vreau să înțelegi că aceste gânduri sunt oarecum firești, pentru că unul dintre cele mai grele lucruri este să fii amabil atunci când alți oameni se poartă cu răutate cu tine.

 

Mai întâi, haide să definim bunătatea, astfel încât să ne gândim amândoi la același lucru.

Bunătatea se referă la comportamentele față de ceilalți care sunt pline de compasiune și amabilitate. Bunătatea se bazează pe capacitatea de a empatiza, adică de a înțelege experiențele și trăirile unei alte persoane și de a satisface nevoile ei.

De ce să fii bun când alții sunt răi cu tine? 

Bunătatea autentică este despre a fi bun pentru că vrei, nu pentru că trebuie sau primești un fel de recompensă pentru aceasta. A fi bun este despre ce fel de persoană alegi să fii, nu este vorba despre alți oameni. Bunătatea este o alegere pe care o faci. Tu alegi cum acționezi, ce spui și cum o spui.În fiecare zi decizi cum vei interacționa cu ceilalți. Bunătatea este atunci când tratezi pe ceilalți cum vrei să fii tratat. Bunătatea nu este despre a  trata oamenii așa cum te tratează ei pe tine. Deci, trebuie să acționăm ca și cum oamenii din viața noastră ar fi amabili, deși ei poate uneori nu sunt.

 

Acum, să lămurim de ce Bunătatea este o Super-Putere.

Bunătatea este o Super-Putere. Fiecare dintre noi avem puterea de a face pe altcineva să se simtă bine în orice moment. Bunătatea nu este întotdeana o alegere ușoară, ci este de multe ori alegerea mai grea. Este mai ușor să fii nepoliticos și uneori este mai greu să te oprești, să te uiți la nevoile celorlalți, să îți faci timp să îi înțelegi și să alegi să acționezi într-un mod care să avantajeze o altă persoană și nu pe tine. Atunci când auzi cuvinte urâte din partea celorlalți, te înțeleg că te simți furios, nedreptățit și rănit. Însă, exact atunci te invit să îți amintești că poți să îți accesezi Super-Puterea Bunătate și să nu numești pe ceilalți cu diferite nume, să fii rău înapoi sau să îi rănești fizic pe celălalt pentru a-ți arăta furia. În schimb, poți să alegi să nu spui ceva urât. Dar, poți să spui: „Nu-mi vorbi așa!” sau „A fost neplăcut pentru mine să îmi vorbești așa!” sau „Nu poți vorbi așa cu mine, nu este politicos”.

 

Iată câteva din avantajele accesării Super-Puterii Bunătate:

1.    Bunătatea poate schimba totul. Un act de bunătate poate schimba parcursul zilei sau chiar a vieții unei persoane.

2.    Bunătatea înseamnă ca atât tu, cât și cel căruia i-o oferi să câștigați. Cu siguranță tu vei câștiga recunoștința persoanei căreia i te oferi.

3.    Bunătatea este mereu la modă. La fel ca zâmbetul, bunătatea te va face să strălucești din interior spre exterior.

 

Bunătatea este atunci când:

  • Spui ceva drăguț cuiva, de exemplu că îți place cum și-a aranjat părul astăzi.
  • Faci ceva pentru a fi bun cu cineva: poate oferi din timpul tău pentru a plimba cățelul unui vecin, sau le citești elevilor de la grădiniță povești o dată pe săptămână, sau ajuți la transportarea alimentelor unei persoane în vârstă de la magazin la mașina lui.
  • Dăruiești ceva din ceea ce ai: împărtășești prăjiturilor tale cu un coleg, sau dăruiești un suc fetiței de la cursul de înot.

 

Ceea ce este foarte important să reții este că orice act mic de Bunătate este un act de putere. Chiar și cele mai mici acțiuni ale tale pot avea un impact mare care poate continua în moduri pe care uneori nu ți le poți imagina. Așadar, fiecare zi este o zi potrivită pentru a-ți antrena Super-Puterea Bunătate. Tu cum alegi astăzi să acționezi pentru a-i trata pe ceilalți cu Bunătate?

„Nici un act de Bunătate nu este mic. Orice act de Bunătate face lumea să fie mai mare.” —Mary Anne Radmacher

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *