Ce este sănătatea socială?

 

 

 

Din momentul în care se naște un copil, indivizii și relațiile din jurul copilului îl ajută să învețe să navigheze în lume. Sănătatea și bunăstarea socială implică capacitatea noastră de a interacționa în lumea din jurul nostru. Învățăm cum să comunicăm eficient cu ceilalți, să ne exprimăm, să conducem obiceiuri de sănătate de zi cu zi și să facem parte din diferite comunități.

Obiceiurile sociale pozitive pot ajuta oamenii să-și construiască sisteme de sprijin și să rămână mai sănătoși din punct de vedere mental și fizic. O mare parte din sănătatea noastră socială este rezultatul comportamentului învățat și al modului în care am fost socializați. Vestea bună este că, dacă nu suntem mulțumiți de sănătatea noastră socială, cu siguranță putem face modificări pentru a o îmbunătăți.

 

Adevărat sau fals?

 

  • Nivelul meu de sănătate socială este corelat cu numărul de prieteni sau contacte pe care le am pe rețelele sociale.

 

  • Cu cât primesc mai multe texte și alte mesaje, cu atât sănătatea mea socială este mai bună.

 

Desigur, răspunsurile la întrebările de mai sus ar trebui să fie false, dar mulți oameni obțin un sentiment de entuziasm sau recompensă atunci când sunt conectați cu mai mulți oameni și mai mulți oameni le recunosc postările. De fapt, calitatea conexiunilor este mult mai importantă decât cantitatea. A avea un număr mare de conexiuni pe rețelele sociale nu este neapărat mai bine decât a avea câteva conexiuni de bună calitate.

 

Trebuie să fim conștienți de impactul pe care tehnologia l-a avut asupra sănătății sociale. Există, desigur, avantaje și dezavantaje ale progreselor tehnologice. Pentru unii, a lărgit domeniul de aplicare a rețelelor și a relațiilor. Pentru unii, a împiedicat capacitatea de a interacționa „în persoană” și de a avea succes în relații și sănătatea socială în acest sens. Pe vremuri, învățam cum să fim sociali fiind în preajma altor oameni. Acum, în multe cazuri, comunicarea electronică a înlocuit dialogul față în față. Obținem mai puțină practică cu interacțiunile sociale live, ca urmare a tehnologiei sporite. Acest lucru poate duce la provocări pentru comunicarea în relațiile de acasă și la locul de muncă. Unii indivizi dezvoltă o preocupare pentru dispozitivele tehnologice, ceea ce îi dislocă și mai mult de la practicarea interacțiunilor sociale.

 

Vă simțiți confortabil să interacționați cu persoane în persoană sau vă „ascundeți în telefon”? Există multe avantaje pentru toată tehnologia de care ne bucurăm, cu toate acestea, trebuie să ne exercităm echilibrul și să învățăm să interacționăm în situații sociale pentru a avea relații sănătoase și cariere de succes.

 

Dependență de tehnologie/social media

 

Psihologii, Mark Griffiths și Daria Kuss, sunt specializați în studierea impactului tehnologiei și al rețelelor sociale asupra comportamentului cognitiv și social. Ei recomandă să punem următoarele șase întrebări pentru a evalua dacă suntem sau nu dependenți de rețelele sociale.

 

  • Petreci mult timp, când nu ești online, gândindu-te la rețelele de socializare sau plănuind să folosești rețelele sociale?
  • Simțiți nevoia de a utiliza din ce în ce mai mult rețelele sociale în timp?
  • Folosești rețelele sociale pentru a uita de problemele personale?
  • Încercați adesea să reduceți utilizarea rețelelor sociale, fără succes?
  • Devii neliniștit sau tulburat dacă nu poți utiliza rețelele sociale?
  • Folosești atât de mult rețelele sociale încât au avut un impact negativ asupra jobului, relației sau studiilor tale?

Dacă ați răspuns „da” la câteva dintre aceste întrebări, este probabil să fiți un utilizator obișnuit al rețelelor sociale și probabil că ați beneficia de reducerea timpului petrecut pe rețelele sociale. Puteți face acest lucru setând ore specifice pentru a vă verifica telefonul și/sau dezactivând notificările sau soneriile. Cu toate acestea, dacă ați răspuns „da” la majoritatea sau la toate aceste întrebări, atunci este posibil să dezvoltați sau să aveți o dependență de social media. În urma revizuirii literaturii științifice, Griffiths și Kuss au descoperit că pentru unii indivizi, rețelele sociale au avut un efect negativ semnificativ asupra relațiilor, precum și pierderea productivității care a afectat munca și rezultatele academice. Griffiths și Kuss au găsit, de asemenea, efecte negative suplimentare, inclusiv anxietate, depresie, singurătate, tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate și alte comportamente problematice, cum ar fi conducerea în timp ce verifică rețelele sociale. Mai mulți cercetători au identificat fenomenul FOMO (frica de a ramane pe dinafară) ca fiind asociat cu o utilizare mai mare a rețelelor sociale, o stare de spirit mai scăzută, o bunăstare mai scăzută, o satisfacție mai scăzută în viață și o stimă de sine mai scăzută.

 

Strategii pentru îmbunătățirea sănătății sociale și a bunăstării:

 

Conexiunile sociale ar putea ajuta la protejarea sănătății și la prelungirea vieții. Oamenii de știință constată că legăturile noastre cu alții pot avea efecte puternice asupra sănătății noastre. Fie cu familia, prietenii, vecinii, partenerii romantici sau alții, conexiunile sociale ne pot influența biologia și bunăstarea. Căutați modalități de a vă implica cu ceilalți.

 

Pentru a găsi noi conexiuni sociale:

  • Alăturați-vă unui grup axat pe un hobby preferat, cum ar fi lectura, drumețiile, pictura sau sculptura în lemn.
  • Invățați ceva nou. Luați un curs de gătit, scris, artă, muzică sau computer.
  • Luați un curs de dans sau altă activitate fizică nouă.

 

 

Sursa: Lumen Learning

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *